Günümüz dünyasında internetin yaygınlaşması, kişisel bilgisayarlarla akıllı cihazların kullanım oranının artması ve kişisel bilgilerin sayısal ortamlarda depolanmasına paralel olarak, bu bilgilere yetkisiz erişmek isteyenlerin sayısı da artmıştır. Bu durum, yetkisiz erişim ve internet korsanlığı ile birlikte siber suç kavramını ortaya çıkarmıştır.
Bilişim teknolojilerinin yaygın olarak kullanılması, kişisel bilgilerin sayısal ortamlarda depolanması bu bilgilerin korunması gerekliliğini de ortaya çıkarmıştır. Tüm dünyanın önem verdiği bilgi güvenliği hususunda ülkemizde de önlemlerin alınmaya başlandığı görülmektedir. Bu noktada bilgi güvenliği sağlama, siber suçlarla mücadele ve siber olaylara müdahale etme gibi gereklilikler meydana gelmiştir. Adli Bilişim Mühendisliği tüm bu konularda uzman kişiler yetiştirmeyi amaçlayan mühendislik dalıdır.
Bu bağlamda Adli Bilişim Mühendisliği, bilişim hukuku, bilgi güvenliği, siber güvenlik ve bilişim suçu ile ilgili delil toplama süreçlerinin adli takibi, analizi ve siber suçlarla mücadele edilmesi amacıyla oluşturulmuştur.

Avantaj ve Dezavantajları
Siber Güvenlik konusunda özelleştirilmiş dersler müfredatta yer almaktadır.
Olay yeri müdahalesi, verilerin kurtarılması, korunması, incelenmesi konularında ayrıca derslere yer verilmektedir.
Yine dijital suçlarla mücadele kapsamında yer alan yasal düzenlemelerde öğretilmektedir.
Adli Bilişim Mühendisliği kavramı her geçen gün daha fazla kişi tarafından duyuluyor olsa da hala oldukça yeni bir tanımdır.
Akademik kadro nitelikli hocalardan oluşmakta ancak kıyas edildiğinde küçük bir kadro olduğu görülmekte.
Üniversite giriş puanı bir düşüş yaşamıştır bu da iyi bir izlenim olmamakta.
Bu sebeple ortaokul ve lise düzeyinde bölüm tanıtımları yetersiz diyebiliriz.