
İzmirli olup Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisiyim. Hazırlık okumamla birlikte Isparta’da 5. yılıma girmekteyim. Sizlere Isparta hakkında birazcık bilgi vereceğim.
Öncelikle şehirden başlamak istiyorum. Isparta şehrinde öğrenci nüfusu fazladır. Bu yıl üniversitemiz 2’ye bölünmüş olmaktadır. Diğer üniversite’nin ismi Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBU) olmaktadır. Bu üniversitede SDÜ’den ayrılmış olan ilçelerde ve merkezde bulunan MYO’lar ve bunlarla birlikte Orman Fakültesi, Teknoloji Fakültesi, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi yer almaktadır. Isparta’da öğrenci nüfusunun fazla olmasından kaynaklı şehirdeki ticaret tamamen öğrenciler üzerinden dönmektedir. Bundan dolayı şehirde biraz da olsa öğrenciler = para gözü ile bakılmaktadır. Şehirde konaklama – ulaşım – yiyecek&içecek fiyatları pahalıdır. * (Konaklama da 50m2 bir yere yerine göre otobüs duraklarına yakın ise 600 liradan başlayan fiyatlar vardır. Çoğunlukla yakıt ve internet hepsine dahildir. Yerine göre de elektrik ve suyu ya tutan kişi yada konut sahibi ödemektedir.) * Ha derseniz ki yiyecek&içecek pazardan yaparım, evde 3-4 kişi kalırım o zaman maddiyat evin giderleri toplamda aşağı yukarı 400-500 arası olur. Bunu da 2 yıl evde kalmış biri olarak söylüyorum. Ulaşımda ise ikametgahınızı aldırırsanız Öğrenci 1 TL, aldırmazsanız 2 TL ücret veriyorsunuz tabi ulaşım kartınız varsa. Otobüsler Özel Halk Otobüsü olarak geçiyor yani otobüsün yanında ekstradan dolmuş gibi imkanımız bulunmamakta. Otobüslerde nakit para da geçerlidir. Yiyecek ve içecekler ise büyük şehirlerde (İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Konya vs) olduğu gibi pahalıdır. Yani burayı tercih ettiğiniz de maddi olarak ailenizi zorlayabilirsiniz. Bunu göz önünde bulundurmanızda fayda vardır. Öğrenciler daha çok kafe & restoranlarda çalışmaktadır. Bunda da saati 3-4 lira gibi bir ücret veriyorlar. En az 10 saat çalışmanızı istemektedirler. Gezilecek&turistik yerleri dönemliktir. İnsanları aç gözlüdür. Sizinle aylık 15-20 lira için bile pazarlık yapanları bile bulabilirsiniz. Tabi bunun yanında öğrencinin halinden de anlayan (Dürüstçe kendinizi ifade ettiğinizde) size yardım eden ev-apart-yurt sahipleri ile de karşılaşabilirsiniz. Tabi bunların sayıları çok çok az (%5 kadar).
Üniversiteye gelecek olursam, okulun eğitimi bölümden bölüme değişmektedir. Üniversitemizde öğretim görevlileri AR-GE projelerine önem vermekte ve öğrencilerin bu yönde gelişmelerini desteklemektedirler. Bunun bilincinde olan üniversitede ki öğrenci toplulukları&kulüpleri ise bu alanlarda projeler yapmaktadırlar. Tabi her üniversitede olduğu gibi sadece derse girmekle mühendis olamazsınız. Kendinizi derslerin dışında AR-GE projeleri yada kulüplerde aktif rol oynayarak oradaki projelerde&etkinliklerde bulunarak geliştirmelisiniz. SDÜ öğrencilerine maddi kazanç sağlamaları için öğrencilere yarı zamanlı (part-time) işler açmaktadır. (Kütüphane, yemekhane, bilgi işlem, öğrenci işleri, spor salonları vs.) Part-time ücretleri ise KYK Kredisi&bursları ücretidir.
SDÜ’ yü kazandığınızda size verebileceğim tavsiyeler şunlar olacaktır. Tavsiyelerim tamamen tecrübe ve yaşanmışlıktır.
1-) Her an maddi olarak kazık yemeye hazırlıklı olun.
2-) Bencil insanlarla çokça karşılaşacaksınız.
3-) İlk yıl KYK yurduna başvurun KYK çıkasıya kadar apart – ev yerine yurda yerleşmeniz. İlk yıl kesinlikle yurtta kalmanızı öneririm. (İlk yıl KYK çıkmasa da yurtta kaldığım için öneriyorum.)
4-) Hayatınızı devam ettirmek için maddi durumunuz iyiyse (aileniz aylık 600-700 lirayı rahat gözden çıkarıyorsa) KYK bursu&kredisi mutlaka alın. Harcamak zorunda olmasanız bile alın elbet lazım olacaktır. Hemde ailenizi daha fazla sıkıştırmamış olursunuz. (Konaklama hariç diğer giderlerimi kendim karşılıyorum o halde kredi alıyorum ne olur ne olmaz diye.)
5-) Hangi bölüm olursanız olun öğrenci kulüplerine & topluluklarına katılım gösterin. İlk yılınız (hazırlık olsun yada olmasın) derslerinizden ziyade kendi kişisel gelişiminiz için ayırın. Bu kişisel gelişimler ve topluluklarda & kulüplerde kazanacağınız tecrübelerde üst sınıflarda ve iş hayatınızda elbet karşınıza çıkacaktır. (İpin ucunu kaçırmayın tabi 🙂 )
6-) Lükse fazla düşkün olmayın. Burada herkes öğrenci ve çoğu kişi var/yok’un halinden anlıyor yada zaten biliyor.
7-) Belki de en önemlisi, “Üniversiteyi kazandım nasılsa iş bulurum.” diye düşünmeyin ve rahatlamayın kendinizi mutlaka hem mesleki hemde kişisel olarak geliştirin ve herkesin dediklerini dinleyin ve kendinize göre uyarlayıp kendi düşüncenizi uygulayın. Hayatınızı başkalarının seçeneklerine, tercihlerine, kararlarına bırakmayın. Geriye dönüp baktığınız da “keşke” diyeceğiniz şeyleri de yapmayın 🙂